(foto: 19. april)

Utterslev Mose, 21. marts.

Mistede desværre mine fotos fra turen i mosen i lørdags, men oplevelserne fra gåturen rundt om østmosen med min yngste søn Jacob er da intakte 🙂

Vi gik rundt om østmosen og cyklede hjem gennem Bispebjerg Kirkegård. Chokerende og trist at se, at den imponerende poppelalle er fældet – der går mange år inden de nye træer erstatte de minder som mange ture mellem poppeltræerne har lejret i mig. Kan man mon ikke plante nye træer i god tid, mellem de eksisterende, når man kan se hvad vej det går med de gamle træer?

I mosen var der ikke meget liv i forhold til udsprungne blade og blomster, men lidt fik vi da set:

Store tæpper af Erantis, der stadig lyser smukt op i gult og grønt, men som også viser tegn på afblomstring.

Krokus hist og her, som også har passeret sit optimum og hænger med kronbladene.

Rød Hestehov dominerer i den grad bredden langs kanalen i stiafsnittet der i nordgående retning munder ud i Moseskellet. Der er helt utroligt mange af disse overvejende røde, delvis hvide blomster, som enten er på vej op af jorden eller som har vokset sig mere til, men stadig i blomstens ungdomsstadie, strækker sig og forlænger blomsterskaftet. En pudsig ting med denne plante er, at alle er hanplanter på nær nogle få hunplanter i Gentofte, Albertslund og et sted i Nykøbing Falster. Den formerer sig altså overvejende vegetativt gennem jordstængler. Planten er også interessant ved, udover de kæmpe løvblade som kommer efter afblomstringen, at have medicinske egenskaber. Den kan bruges mod migræne og allergier. Noget som jeg helt sikkert skal udnytte, ved at lave udtrække på blomster- og bladdele. Jeg har dog hverken allergier eller migræne selv (heldigvis), men i min omgangskredse er ikke alle stillet så heldigt.

Tætte grønne klæder af vedbend, udsmykkede også nogle af træstammerne og denne plante kan man jo gense gennem hele året. Senere kan vi så kigge efter de gulgrønne blomster og sorte bær. Den har også medicinske egenskaber, men er samtidig giftig – så den skal kun bruges med den rette indsigt i tilvirkningen af sikre medicinske præparater. Efter hvad jeg umiddelbart har kunne læse mig til, så fraråder man at bruge den i medicinsk sammenhæng, grundet det potente giftstof saponin hedrin (http://www.havefolket.com/2014/01/hedera-helix.html).

Nyd marts måned –

Hilsen

Nathan